ရန္ကုန္ တိုင္းေဒသႀကီး ၿမိဳ႕နယ္ငါးခုရွိ လမ္းေဘးဆိုင္တခ်ိဳ႕မွ အစား အစာ မ်ားအား သုေတသနျပဳ လုပ္ခဲ့ရာ အစာအဆိပ္သင့္ေစ ေသာ အဆိပ္ထြက္ပိုးမ်ားကို ေတြ႕ရွိခဲ့ ရေၾကာင္း ေဆးသုေတ သနဦးစီးဌာန (ေအာက္ျမန္မာ ျပည္)၏ သုေတသနျပဳခ်က္မ်ား အရသိရသည္။
ယင္းသို႔သုေတသနျပဳ လုပ္ခဲ့ရာတြင္ ၿမိဳ႕နယ္တစ္ခုမွ အစားအစာနမူနာ၃၀၊
စုစုေပါင္း ၁၅ဝအား စမ္းသပ္ခဲ့ျခင္းျဖစ္ ကာ ယင္းလမ္းေဘးဆိုင္မ်ား တြင္
ေရာင္းခ်ေနေသာ အစား အစာမ်ားတြင္ အစာအဆိပ္သင့္ ေစေသာ အဆိပ္ထြက္ပိုးမ်ား
ျဖစ္သည့္ စတက္ဖိုင္လိုေကာ ကပ္၊ ေအာရိယပ္ႏွင့္ ဘက္ဆီး
လပ္ဆီးရီးယပ္ပိုးမ်ားပါ ရွိေန တတ္ေၾကာင္းအား ေဖာ္ထုတ္
လိုသည့္ရည္ရြယ္ခ်က္ျဖင့္ သု ေတသနျပဳခဲ့ ျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း ဇန္နဝါရီ၆ရက္က
အဆိုပါဌာန တြင္က်င္းပခဲ့သည့္ (၄၂)ႀကိမ္ ေျမာက္ ေဆးသုေတသနညီလာ ခံတြင္
ေဆးသုေတသနဦးစီး ဌာန(ေအာက္ျမန္မာျပည္)၊ အ မ်ိဳးသားအဆိပ္ထိန္းခ်ဳပ္မွုဌာန၊
ဇီဝအဆိပ္ေဗဒ သုေတသန ဌာနခြဲမွတင္ သြင္းသည့္ စာတမ္း တစ္ခုတြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။
အဆိုပါအစားအစာနမူ နာ ၁၅ဝတြင္ ပူတင္း၊ ဆင္းဒ ဝစ္၊ ၾကက္အူေခ်ာင္း၊
ေပါင္မုန႔္ ေထာပတ္သုတ္၊ ထမင္းေၾကာ္၊ ေရခဲမုန႔္ အစရွိသည္တို႔ပါဝင္ ကာ
ယင္းေတြ႕ရွိခ်က္အရ အ စာအဆိပ္သင့္ေစသည့္ အဆိပ္ ထြက္ပိုးမ်ားအား
ေတြ႕ရွိရျခင္း သည္ အစာတစ္ခုကို စတင္သည့္ လယ္ယာ၊ ေမြးျမဴေရးၿခံမွသည္
စားသုံးသည့္ေနရာအထိ ၾကား ကာလတစ္ေလၽွာက္တြင္ သန႔္ ရွင္းေရးညံ့ဖ်င္းျခင္း
အပါအ ဝင္ အစားအစာေဘးအႏၲရာယ္ ကင္းရွင္းေရးဆိုင္ရာ အသိပညာ မ်ား ေခါင္းပါးမွု
ေၾကာင့္ျဖစ္ ေၾကာင္း ပါဝင္ၿပီး သုေတသန ျပဳလုပ္ခဲ့သည့္ ၿမိဳ႕နယ္ငါးခုကို မူ
ေဖာ္ျပခဲ့ျခင္းမရွိေပ။
''ဗက္တီးရီးယားပိုးေတြ ေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့
အစာအဆိပ္သင့္ ျခင္းက ကာကြယ္လို႔ရပါတယ္။ အစားအစာျပင္ဆင္ကိုင္တြယ္ သူ၊
ေရာင္းခ်သူနဲ႔ စားသုံးသူ ေတြကို က်န္းမာေရးပညာေပး ဖို႔ လိုအပ္ေနပါတယ္''ဟု
ေဆး သုေတသနဦးစီးဌာန (ေအာက္ ျမန္မာျပည္)၊ အမ်ိဳးသားအဆိပ္ ထိန္းခ်ဳပ္မွုဌာန
ဇီဝအဆိပ္ေဗဒ သုေတသနဌာနခြဲမွ တာဝန္ရွိ သူက ေျပာသည္။ ယင္းသို႔ေဆာင္ရြက္ရာ
တြင္ အေရးေပၚကုသမွုလုပ္ငန္း မ်ားတြင္ အစာအဆိပ္သင့္ျခင္း သည္
တစ္ခုအပါအဝင္ျဖစ္ေန ေၾကာင္း လည္း သိရသည္။
ယင္းႏွင့္ပတ္သက္ၿပီး အ
ေထြေထြေရာဂါကု ဆရာဝန္ ေဒါက္တာေအာင္ဆန္းဝင္းက ''အစာအဆိပ္သင့္ၿပီဆိုတာနဲ႔
မူးတာတို႔၊ အန္တာတို႔၊ တခ်ိဳ႕ ဆို ဝမ္းေလၽွာတာတို႔ျဖစ္တတ္ သလို
မူးၿပီးအန္တဲ့သူေတြက် ေတာ့ သူတို႔မွာ ေရဓာတ္၊ ဆား ဓာတ္ဆုံး
ရွုံးမွုျဖစ္ၿပီး အသစ္ျပန္ လည္မရနိုင္ေတာ့ဘူးဆိုရင္ အသက္အႏၲရာယ္အထိေတာင္
ျဖစ္လာနိုင္တယ္''ဟု ေျပာသည္။
ယင္းကဲ့သို႔ အစားအစာတိုင္း လိုလို
ဓာတုပစၥည္းပါဝင္မွုႏွင့္ မကင္းလြတ္နိုင္သည္က မရွိ သေလာက္ရွားလာကာ သန႔္
ရွင္းမွုပိုင္းမွာလည္း အားနည္း လာျခင္း၊ ကူးစက္ေရာဂါမ်ား လည္း
အျဖစ္မ်ားလာျခင္းတို႔ ျဖစ္လ်က္ရွိရာ အစားအစာစား မည္ဆို ပါက ေအးေနေသာ ထမင္း၊
ဟင္းမ်ား စေသာအ စားစာမ်ားကို စားေသာက္ျခင္း မွ ေရွာင္ၾကည့္ရမည္ျဖစ္ကာ
စားမည္ဆိုပါက ပူေအာင္ေႏႊး ျခင္းမ်ားျပဳလုပ္ၿပီးမွသာ စား သင့္သည္ဟု ယင္းကဆက္
လက္ေျပာသည္။
''ဒီဥစၥာက သုေတသန ေျပာျပခ်က္မွမဟုတ္ဘူး။ ျမန္မာ
နိုင္ငံမွာ အစာအဆိပ္သင့္တာ က အမ်ားႀကီးပဲ။ အဓိကေရာင္း သူေတြ Control
လုပ္နိုင္ရမယ္။ ေစတနာပါပါနဲ႔ စားသုံးသူအ ေပၚလုပ္ေပးရမယ္။ စားသုံးသူ ကလဲ
မိမိကိုယ္ကိုယ္ Control လုပ္နိုင္ရမယ္။ ဥပမာ ၾကက္အူ ေခ်ာင္းတို႔ ဘာတို႔
ထုတ္လုပ္ပိုင္း ကေနၿပီး တစ္ဆင့္ၿပီးတစ္ဆင့္ သတိနဲ႔ က်န္းမာေရးပိုင္းကိုပါ
ထိခိုက္မွုမရွိေအာင္ ထုတ္လုပ္ ေပးရမွာျဖစ္တယ္''ဟု ဆီးခ်ိဳ ႏွင့္
အေထြေထြေရာဂါကုသမား ေတာ္ အဆိပ္သင့္ ကုသမွုဌာန ေဒါက္တာရဲျမင့္က ေျပာသည္။
ဇင္မ်ိဳးထက္
Yangon Media Group
No comments:
Post a Comment