ေက်ာက္ကပ္ဆိုသည္မွာ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မရွိမျဖစ္ကလီစာတစ္ခုျဖစ္ျပီ
အရြယ္ေရာက္သူ တစ္ဦး၏ ေန ့စဥ္ေရေသာက္ႏႈန္းသည္ ပ်မ္းမွ် ၁-လီတာမွ် ေသာက္သံုး သင့္ျပီး၊ ဆီးသြားမႈ ပမာဏသည္ အနဲဆံုး လီတာ၀က္ခန္ ့မွ ၁-
လီတာ ထိစြန္ ့ပစ္ရပါမည္။ ေခြ်းထြက္မ်ား ေသာေန ့တြင္ေရပို မို ေသာက္ေပးသင့္သည္။
အမ်ိဳးသား၊အမ်ိဳးသမီး၊ကေလး၊
(၁)ေရ ေသာက္နည္း ျခင္း
(၂)အစားအစာ
(၃)ေသာက္သံုးေသာေဆး၀ါးတို ့ေၾကာင့္လည္း ဆီးအေရာင္ ယာယီေျပာင္းလဲတတ္သည္။
ထိုအေၾကာင္း(၃)ရပ္ ေၾကာင့္ ဆီးအေရာင္ ၂၄နာရီခန္ ့ၾကာေျပာင္းလဲျခင္း သည္ျပသနာမရွိလွေသာ္လည္း၊ က်နး္မာေရးတစ္စံုတစ္ရာခ်ိဳ ့ယြင္းမႈေၾကာင့္ *ဆီးအ *ေရာင္သိသိသာသာေျပာင္းလဲတတ္
ျ့ဖင့္ သံုးသပ္ႏိုင္ပါသည္။
(၁) က်န္းမာေရးေကာင္းသူ၏ဆီးအေရာ
ၾကည္လင္ေသာ၀ါေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ျဖစ္
(၂)ဆီးထဲတြင္ ေသြးပါျခင္းသည္ ေသြးမတိတ္ေရာဂါ၊ ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္တည္ျခင္း ႏွင့္ဆီးအိမ္ကင္ဆာတို ့ျဖင့္ ဆက္စပ္ေနသည္။ အထူးသျဖင့္ အသက္ ၄၀ ေက်ာ္အမ်ိဳးသားမ်ားတြက္ ဆီးအိမ္ကင္ျဖစ္ႏိုင္ေခ်အလား
(၃) အခ်ိဳ့၀မ္းႏႈတ္ေဆးမ်ား ႏွင့္ အေၾကာေျပေဆးမ်ားတြင္ cascara (သို ့) sennaဓာတ္ပါရွိသျဖင့္ ဆီးသြားသည့္အခါ အညိုရင့္ရင့္္ (သို ့) လၻက္ရည္ ၾကမ္းေရာင္ေျပာင္းေနတတ္သည္။
(၄) ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိုး၀င္ျခင္းေၾကာင့္၊ ေသြးျဖဴ/နီဥ ဆဲလ္မ်ားထဲတြင္
ဘက္တီးရီးယားမ်ားတိုးပြားလာ
ျဖဴသြားတတ္သည္။ ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္တည္းျခင္းကလ
ဆီးကိုျဖဴေစသည္။
(၅) အနီေရာင္ (သို ့) ပန္းေရာင္ဆီးသြားျခင္းကို ဆီးထဲတြင္ေသြးပါသည္ဟု
ထင္မွတ္မွားေလ့ရွိၾကသည္။ အနီေရာင္သၾကားမုန္လာ ႏွင့္
ဘယ္ရီသီးအနီေရာင္မ်ားစားျခင
(၆) ဘီယာေသာက္ျခင္းႏွင့္ကယ္ရိုတ
ပိုးသတ္ေဆးအခ်ိဳ ့ကလည္း ဆီးကိုလိေမၼာ္ေရာင္ ျဖစ္ေစတတ္သည္။
သင့္ဆီးသည္လိေမၼာ္ေရာင္ျဖစ္
(၇) အကယ္၍ သင္သည္ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ၾကြယ္၀ေသာ အားျဖည့္ေဆးေသာက္သံုးေနသူျဖ
နီအြန္အ၀ါေရာင္ ဆီးသြားျခင္း အ တြက္ စိုးရိမ္ဖြယ္မရွိပါ။
(၈) ထံုေဆး/ေမ့ေဆး အခ်ိဳ ့က အစိမ္းေရာင္ဆီးသြားေစသလို၊ ကညြတ္အေျမာက္အမ်ား
စားသံုးျခင္းျဖင့္လည္း ဆီးအေရာင္ကို စိမ္းဖန္ ့ ဖန္ ့ျဖစ္၍ ဆီးရနံ
့ဆိုး၀ါးေစသည္။
(၉) ေအာ္ဂလီဆန္ပ်ိဳ ့အန္ ေပ်ာက္ေဆးအခ်ိဳ ့သည္ ဆီးအျပာေရာင္ သြားေစတတ္သျဖင့္
စိုးရိမ္ဖြယ္မရွိပါ။
(၁၀) ဦးေႏွာက္ႏွင့္ အာရံုေၾကာဂါ ရွိသူ၏ ဆီးသည္ မာပယ္လ္ပန္းရနံ
ထြက္ေလ့ရွိျပီး၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါေ၀ဒနာသည္၏ ဆီးသည္ အခ်ိဳ ့နံ ့ထြက္သျဖင့္
မိမိကိုယ္ကို စမ္းစစ္ပါ။
(၁၁) ဆီးအနည္ပါသူ ႏွင့္ ဆီးေက်ာက္တည္သူမ်ားသည္ တေန ့လွ်င္ ေရ ၃-လီတာမွ်ေသာက္သင့္ျပီး၊ ကြမ္းမစားသင့္ေပ။
ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီးေစေသာ အဆိုးရြားဆံုးအစား အစာမ်ားမွာ ပူစပ္ေသာ အစားအစာမ်ား၊ေရခဲေရ၊ အနီေရာင္အသား၊ ဆား၊ ငရုပ္ ေကာင္း၊ ထညင္း သီး၊ ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲထားေသာအရန္
သံုးႏိုင္ပါေၾကာင္း။* *
*ဘာသာျပန္သူ (ေပါက္ေပါက္)*
*မွီျငိမ္း (the urology department at the University of Kansas)*
က်န္းမာေရးစာတိုမ်ားစုစည္းမ
0 comments:
Post a Comment