23.11.13

ႏိုင္ငံေရး အက်ဥ္းသားမ်ားကို အက်ဥ္းေထာင္တြင္ B Class အဆင့္ ျပန္ထားေပးရန္ လႊတ္ေတာ္တင္မည္

ၿဗိတိသွ် ကိုလိုနီ အစိုးရ လက္ထက္တြင္ စတင္က်င့္သုံးခဲ့ၿပီး ျမန္မာ့ ဆိုရွယ္လစ္ လမ္းစဥ္ပါတီ အစိုးရ လက္ထက္တြင္ ပယ္ဖ်က္ခဲ့ေသာ ႏိုင္ငံေရး အက်ဥ္းသားမ်ား အက်ဥ္းေထာင္တြင္ ဘီကလပ္စ္ (B Class) အဆင့္ ျပန္သတ္မွတ္ေပးေရးကို
လာမည့္ ျပည္သူ႔လႊတ္ေတာ္ အစည္းအေဝးသို႔ အဆို တင္သြင္းသြားမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း ျပည္သူ႔လႊတ္ေတာ္ ကိုယ္စားလွယ္ ဦးသိန္းညြန္႔က ေျပာၾကားသည္။

ႏိုင္ငံေရး ျပႆနာမ်ား ရွိေနသေရြ႕ ႏိုင္ငံေရး အက်ဥ္းသားမ်ား ရွိေနမည္ ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ႏိုင္ငံေရး အက်ဥ္းသားမ်ား အက်ဥ္းေထာင္တြင္ သက္ေသာင့္သက္သာ ေနႏိုင္ရန္ ရည္႐ြယ္ကာ ယင္းအဆိုကို တင္သြင္းရန္ စီစဥ္ရျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း ၎ကထပ္ေလာင္း ေျပာၾကားသည္။

အဆိုပါ အက်ဥ္းေထာင္မ်ားတြင္ ဘီကလပ္စ္အဆင့္ ျပန္လည္ထားေရး ကိစၥႏွင့္ ပတ္သက္၍ ေထာက္ခံေၾကာင္း ႏိုင္ငံေရး အက်ဥ္းသားေဟာင္းမ်ား အဖြဲ႕မွ ဦးသက္ဦးက ေျပာၾကားသည္။
“ေထာက္ခံပါတယ္။ ဒါဟာ လုပ္သင့္ လုပ္ထိုက္တဲ့ ကိစၥပဲ။ ဒီမိုကေရစီ စနစ္ႀကီးဆီ သြားေနတဲ့ အခ်ိန္မွာေတာ့ ႏိုင္ငံေရးသမားေတြကို ေထာင္ထဲ မထည့္တာကေတာ့ အေကာင္းဆုံးေပါ့ေလ” ဟု ႏိုင္ငံေရး အက်ဥ္းသားေဟာင္းမ်ား အဖြဲ႕မွ ဦးသက္ဦးက ေျပာၾကားသည္။

ႏိုင္ငံေရး အက်ဥ္းသားမ်ားအတြက္ အက်ဥ္းေထာင္မ်ားတြင္ ဘီကလပ္စ္ ျပန္လည္ ထားရွိပါက အက်ဥ္းသားမ်ားအတြက္ ျခင္ေထာင္ အပါအဝင္ တစ္ေယာက္အိပ္ သစ္သားခုတင္ တစ္လုံး၊ အံဆြဲပါေသာ စားပြဲ၊ လက္တန္း မပါေသာ ႀကိမ္ကုလားထိုင္၊ စာအုပ္မ်ားႏွင့္ မဂၢဇင္းစာအုပ္မ်ား၊ ဗလာစာအုပ္မ်ား ဝယ္ယူခြင့္ ရွိၿပီး ရိကၡာအျဖစ္ လက္ဖက္ေျခာက္၊ ႏို႔၊ ကုလားပဲ၊ အမဲသား (အမဲသား မစားသူအတြက္ ဆိတ္သား)၊ ဆား၊ ဆီ၊ မန္က်ည္းသီး၊ သၾကား၊ င႐ုတ္၊ ၾကက္သြန္၊ အာလူး၊ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္မ်ား ရရွိမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း၊ အဝတ္အစားႏွင့္ ပတ္သက္၍ ခ်ည္လုံခ်ည္၊ ခ်ည္အက်ႌ ရရွိကာ သိုးေမြးေစာင္၊ ေမြ႕ရာႏွင့္ အိပ္ရာခင္း၊ ေခါင္းအုံး၊ မ်က္ႏွာသုတ္ပဝါ၊ ေျခညႇပ္ဖိနပ္ စသည္ကို ေထာင္တြင္း အသုံးျပဳႏိုင္မည့္ အခြင့္အေရးရွိမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း ဦးသိန္းညြန္႔က ရွင္းျပသည္။

ယင္းစနစ္ကို ၁၈၉၄ ခုႏွစ္တြင္ ၿဗိတိသွ် ကိုလိုနီ အစိုးရက စတင္က်င့္သုံးခဲ့ၿပီး လြတ္လပ္ေရး ရၿပီးကာလ ပါလီမန္ ဒီမိုကေရစီ အစိုးရ လက္ထက္အထိ ဆက္လက္ က်င့္သံုးေသာ္လည္း ၁၉၆၂ ခုႏွစ္ ေတာ္လွန္ေရးေကာင္စီ အစိုးရ အာဏာသိမ္းယူမႈ အၿပီးတြင္ အက်ဥ္းေထာင္မ်ားအတြင္း ႏိုင္ငံေရး အက်ဥ္းသားမ်ားအတြက္ ဘီကလပ္စ္ ခံစားခြင့္မ်ားကို ႐ုပ္သိမ္းခဲ့သည္။

The Voice Weekly

0 comments:

Post a Comment