27.2.14

အဆီတက္ၿခင္းအေႀကာင္းတရား ……




လူအမ်ားေန ့စဥ္စားသုံးေနေသာအစားအစာမ်ားတြင္ ပါဝင္ေနေသာ အဆီမ်ားေႀကာင့္ ေသြးတြင္းေသြးေႀကာမ်ားတြင္ ကုိ္လက္စေထရာအခ်ဳိးအစားမ်ားစုစည္းၿမင့္တက္လာၿပီး ဝမ္းဗုိက္မ်ားတြင္လည္း အဆီမ်ားတက္လာၿပီး ဗုိက္ေခါက္ထူ ဗုိက္ပူလာပါသည္ ။ မိမိတုိ ့စားသုံးေသာ အစားမ်ားတြင္ ေပ်ာ္ဝင္ၿခင္းမရွိေသာ ဆီမ်ားစားသုံးၿခင္းေႀကာင့္ မ်ားမႀကာမွီ တင္ၿပသလုိ ့ၿဖစ္ေပၚပါသည္ ။ေပ်ာ္ဝင္ဆီမဟုတ္ၿခင္းေႀကာင့္ အဆီမ်ားတက္လာပါသည္ ။ ေပ်ာ္ဝင္ၿခင္းရွိေသာ ဆီမ်ားအေနၿဖင့္ စားသုံးၿပီးေသာလည္း ခႏၶာကိုယ္အတြင္းသုိေလွာင္ၿခင္း မၿပဳ ့ဘဲ ကယ္လုိရီအၿဖစ္ေၿပာင္းလဲၿခင္းေႀကာင့္ အဆီတက္ၿခင္း မၿဖစ္ေပၚေတာ့ပါ ။ ေပ်ာ္ဝင္ၿခင္း မရွိေသာဆီမ်ားအေနၿဖင့္ ဗုိက္ေနရာတြင္ အဆီမ်ား စုေဝးၿပီး ထပ္မံၿပီး အသည္းကုိလည္း အဆီဖုံးေစႏုိင္ပါသည္ ။

ေပ်ာ္ဝင္ႏွဳန္းရွိေသာ ေနႀကာဆီကုိ ဆီပါမွာ စားေသာက္ေကာင္းသူမ်ားအေနၿဖင့္ပုိမုိသင့္ေတာ္သလုိ ့ ေပ်ာ္ဝင္မွဳ ့မရွိေသာ စားအုန္းဆီအမ်ဳိးအစားကုိ စားသုံးၿခင္း မသင့္ပါ ။ ၿမန္မာ့အစားအစာခ်က္လုပ္ရာတြင္ ဆီမ်ားစြာသုံးၿခင္းသည္လည္း က်န္းမာေရးအတြက္မသင့္သလုိ ့ ေရရွည္အတြက္လည္း အသည္းအဆီဖုံးၿခင္း ႏွင့္ ခါးဝမ္းဗုိက္မ်ား အဆီစုစည္းၿခင္းေႀကာင့္ ခါးတုတ္ ဗုိက္ပုူ လာပါသည္ ။

သင့္ေန ့စဥ္စားသံုးေသာ အစားအစာႏွင့္ ခ်က္ၿပဳတ္ဟင္းအလ်ာမ်ားတြင္ ဆီပါဝင္ခ်က္ၿပဳတ္စားသုံးၿခင္းကုိ ေလ်ာ့ခ်ၿပီး စားသုံးပါ ခ်က္ၿပဳတ္ပါ ။ ေပ်ာ္ဝင္မွဳ ့မရွိေသာ ဆီပါဝင္ေသာ မုန္ ့မ်ားႏွင့္ အစားေသာက္မ်ားကုိ စားသုံးေနလွ်င္လည္း အဆီခ်ၿခင္းအတြက္လုပ္ေဆာင္ေနေပမဲ့ သင့္အတြက္ ပင္ပန္းေမာပန္းေနမွဳ ့သာ အဖက္တင္ေနပါလိမ့္မည္ ။

ေရရွည္စားသုံးၿခင္းေႀကာင့္ အဆီစုစည္းၿခင္းမ်ားလာလွ်င္ ခႏၶာကုိယ္လွဳပ္ရွားရၿခင္း ေလးထုိင္လာသလုိ ့လွခ်င္သည့္စိတ္ကူးေတြလည္း ေဝးလာပါမည္ ။

အသက္ရာေက်ာ္ ရွည္ပါေစ
Mg Mandalay

0 comments:

Post a Comment