ရင္သား ကင္ဆာဟာ အမ်ဳိးသမီးတိုင္း ျဖစ္ပြားတတ္တဲ့ အျဖစ္အမ်ားဆံုး ကင္ဆာျဖစ္ၿပီး ေသဆံုးမႈ အျမင့္ဆံုး အမ်ဳိးသမီး ကင္ဆာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ရင္သားကင္ဆာကို ၿဗိတိန္မွာတစ္ႏွစ္လွ်င္ ေဝဒနာရွင္ ၃၅ဝဝဝ ခန္႔ ျဖစ္ေလ့ရွိၿပီး အမ်ဳိးသမီး ၁ဝ ဦးမွာ တစ္ဦး ျဖစ္ေလ့ရွိပါတယ္။ ယေန႔ ေခတ္ကာလ ရင္သားကင္ဆာ ႀကိဳတင္ကာကြယ္ေရး နည္းလမ္းေကာင္း နဲ႔ ျဖစ္ပြားမႈအေပၚ လံုးဝေပ်ာက္ကင္း သို႔မဟုတ္ သက္တမ္းေစ့ ေနႏိုင္ ေရး နည္းလမ္းေကာင္းေတြ ရွိလာ ပါၿပီ။ အမ်ဳိးသမီးေတြက ရင္သားကင္ဆာနဲ႔ ပတ္သက္လို႔ စိုးရိမ္စိတ္လြန္ကဲ ေနၾက တယ္။ ႀကိဳတင္ ကာကြယ္ တဲ့ အေနနဲ႔ ရင္သားေတြ လွီးျဖတ္ထုတ္ေလ့ ရွိတယ္။ အမွန္မွာ မ်ဳိး႐ုိးဗီဇ လိုက္တယ္ထားဦး။ က်န္းမာ တဲ့ ေနထိုင္မႈ ပတ္ဝန္းက်င္နဲ႔ စိတ္ဓာတ္ကို ျပဳျပင္ရင္ မ်ဳိးဗီဇ အေျပာင္းအလဲ သို႔မဟုတ္ ျပင္ဆင္ခ်က္ မ်ား ျဖစ္လာႏိုင္တယ္။ ရင္သား ကင္ဆာ ျဖစ္ပြား မႈ ျမင့္မား ရျခင္းနဲ႔ ေဟာ္မုန္း အစားထိုး ကုသမႈ ၾကာျမင့္ျခင္း၊ ကိုယ္ဝန္တားေဆးသံုးျခင္း၊ ျပည့္ဝဆီ၊ ဝက္ဆီနဲ႔ စားအုန္းဆီ စားသံုးမႈလြန္ ကဲျခင္း၊ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား၊ အရက္၊ ဘီယာ၊ ပိုးသတ္ေဆး၊ ဓာတုေျမၾသဇာ မ်ား၊ ေပါင္းသတ္ေဆးမ်ားျဖင့္ စိုက္ပ်ဳိးေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ သစ္သီးဝလံ စားသံုးမႈ မ်ားျခင္းတို႔ဟာ ရင္သား ကင္ဆာနဲ႔ ဆက္ႏႊယ္ ေန တတ္တယ္။
အမ်ဳိးသမီး အမ်ားစုမွာ အီစႀတိဳဂ်င္ ေဟာ္မုန္း လြန္ကဲစြာ ပါေနလို႔ ရာသီမလာခင္ ခံစားရတဲ့ လကၡဏာ စုေတြျဖစ္လာႏိုင္တယ္။ တကယ္လို႔ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ အစားအစာ စားသံုးရင္ ယင္း ေဟာ္မုန္းကို အသည္းကတစ္ဆင့္ စြန္႔ထုတ္ ႏိုင္တယ္။ အကယ္၍ ျပည့္ဝဆီမ်ား၊ တိရစၧာန္အဆီနဲ႔ အရက္ ေသာက္သံုးတာ မ်ားေနရင္ အီစႀတိဳဂ်င္ ေဟာ္မုန္းကို စြန္႔ထုတ္ဖို႔ မစြမ္းႏုိင္ေတာ့ဘူး။ အဲဒီ ေဟာ္မုန္း ကို ျပန္လည္ အသံုးျပဳရာက တစ္သွ်ဴးမ်ား ထိခုိက္မႈ ျဖစ္ေစႏုိင္တယ္။ ပိုးသတ္ေဆး၊ ေပါင္းသတ္ေဆး အၾကြင္းအက်န္မ်ား ပါရွိေသာ ေသာက္သံုးေရနဲ႔ အစားအေသာက္မ်ားဟာ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ဖုိ႔ ပိုမ်ားသလို အဲဒီပစၥည္း မပါဖုိ႔ အထူးဂ႐ုစိုက္သင့္တယ္။ ေရွာင္ႏုိင္တဲ့ အစာမွာ ေသြးလည္ပတ္မႈ ထိခုိက္ေစတယ္။ အထူးသျဖင့္ တိရစၧာန္က ရတဲ့အဆီ၊ မလုိင္အျပည့္ပါတဲ့ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း၊ အမွ်င္ဓာတ္ နည္းတဲ့ အစား အစာ၊ ေရခဲေရ၊ ေရခဲမုန္႔၊ ဂ်ယ္လီ၊ ပူတင္းနဲ႔ ကိတ္မုန္႔မ်ား ေရွာင္သင့္တယ္။ အဆီဓာတ္ အနည္းဆံုး အစားအစာ ျဖစ္သင့္ တယ္။ ေဆးလိပ္၊ အရက္နဲ႔ ဘီယာ ေရွာင္ရမယ္။ စားသံုးသင့္တာက အဆီၿဖိဳးတဲ့ငါး၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ေပ်ာ္ဝင္ေစေသာ အမွ်င္မ်ား ပါတဲ့ ႏွမ္း၊ ဂ်ဳံ နဲ႔ ဆန္လံုးညိဳတို႔ စားႏိုင္တယ္။ အဲဒီ အစားအေသာက္ေတြ ဟာ ေသြးလည္ပတ္တာ ေကာင္းေစတဲ့ အျပင္ ေသြးတြင္းရွိ သိပ္သည္းဆ နည္းတဲ့ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ မ်ားကို ေလ်ာ့နည္းေစတဲ့ အျပင္ ေသြးတြင္း သိပ္သည္းဆနည္းတဲ့ အတြက္ ဂင္ဂိုဘာလိုဘာ (၁၂ဝ) မီလီဂရမ္ တစ္ေန႔ ႏွစ္ႀကိမ္ သို႔မဟုတ္ တစ္မီလီလီတာ အရည္ကုိ တစ္ေန႔ ႏွစ္ႀကိမ္ ေသာက္ရင္ ေသြးလည္ပတ္မႈ ေကာင္းေစတယ္။ အုိမီဂါ(၃) နဲ႔ (၆)၊ ဖက္တီးအက္စစ္ ပါတဲ့ ယုဒိုခြၽိဳင္း ဟာလည္း ေသြး လည္ပတ္မႈ ေကာင္းေစတယ္။ ဗီတာမင္အီး ၄ဝဝ အိုင္ယူ စားသံုးရင္လည္း ေသြးေၾကာပိတ္ဆို႔မႈ ကာကြယ္ႏိုင္တယ္။ ဗီတာမင္ဘီ (၃) (၃ဝ-၁ဝဝ) မီလီဂရမ္ကို ျဖည့္စြက္ စားသံုးရင္ ေသြးေၾကာငယ္ အတြင္း ေသြးလည္ပတ္မႈ ေကာင္းေစတယ္။ ပထမဆံုး ႏုိင္ယာစင္ ေသာက္ ရင္ အနည္းဆံုး ၃ဝ မီလီဂရမ္က တျဖည္းျဖည္း တိုးသြားသင့္ တယ္။ ႏုိင္ယာစင္ဟာ အေရျပား နီျမန္းေစတယ္။ အျခား ဗီတာမင္စီ အုပ္စုဝင္မ်ား တြဲဖက္ စားသံုးႏုိင္တယ္။ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္မ်ားပါတဲ့ အားေဆး မွာ ဗီတာမင္စီ (၁ဝဝ) မီလီဂရမ္နဲ႔ ဘိုင္အုိေလ ဗင္ႏိြဳက္တို႔ဟာ ဆံျခည္မွ်င္ ေသြးေၾကာငယ္မ်ားကို ပိုမို ၾကံ့ခုိင္ေစတယ္။
ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ေနသူမ်ား အတြက္ တစ္ေန႔ကို အင္ဇုိင္း (၁ဝ-၃ဝ) မီလီဂရမ္ ႏွစ္ႀကိမ္ စားပါ။ ယင္းဟာ ကင္ဆာဆဲလ္ ပြားမႈကို ကာကြယ္ ေပးတယ္။ တစ္ေန႔ (၁ဝဝ) မီလီဂရမ္ ကာကြယ္ဖို႔ မွီဝဲသင့္တယ္။ လင္ဇင္း၊ ဝိႈက္ထိတ္နဲ႔ ဝိႈက္တက္မိႈမ်ား အရည္ သို႔မဟုတ္ ေဆးေတာင့္ တစ္ေန႔ သံုးႀကိမ္ မွီဝဲပါ။ ဖုိင္ဘာကာသေနာ ကို ေန႔စဥ္ တစ္ခါေသာက္ တစ္ျပားနဲ႔ တစ္ေန႔ သံုးႀကိမ္ေသာက္ပါ။ ပန္းမုန္လာ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ ကိုက္လန္ နဲ႔ မုန္ညင္းစားပါ။ မိမိ ရင္သားမွာ မူမမွန္ရင္၊ အဖုအက်ိတ္ စမ္းမိရင္ ဆရာဝန္နဲ႔ ျပပါ။ ေန႔စဥ္ေလ့ က်င့္ခန္းလုပ္ပါ။ ။
ေဒါက္တာလြင္သန္႔(ေဆး-၂)
0 comments:
Post a Comment