14.1.14

လမ္းေဘးေစ်းဆိုင္ အခ်ဳိ႕၌ ေရာင္းခ်ေနသည့္ အစားအစာမ်ားတြင္ အူလမ္းေၾကာင္းႏွင့္ ၀မ္းေရာဂါကို ျဖစ္ေစေသာ အဆိပ္ထြက္သည့္ပိုးမ်ား ေလ့လာေတြ႕ရွိ

လမ္းေဘးေစ်းဆုိင္ အခ်ဳိ႕၌ ေရာင္းခ်ေနသည့္ အစားအစာမ်ားတြင္ အူလမ္းေၾကာင္းႏွင့္ ၀မ္းေရာဂါကို ျဖစ္ေစေသာ အဆိပ္ထြက္သည့္ပိုးမ်ား ေလ့လာေတြ႕ရွိခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။

အဆိုပါ ေလ့လာေတြ႔ရွိခ်က္ကို ေဆးသုေတသန ဦးစီးဌာန (ေအာက္ျမန္မာျပည္)ရွိ အမ်ဳိးသား အဆိပ္ထိန္းခ်ဳပ္မႈဌာန၊ ဇီ၀အဆိပ္ေဗဒ သုေတသန ဌာနခြဲမွ သုေတသီမ်ားက ရန္ကုန္တိုင္း ေဒသႀကီးရွိ ၿမိဳ႕နယ္ငါးၿမိဳ႕နယ္တြင္ သုေတသန ျပဳလုပ္ခဲ့ျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္းႏွင့္ ၿမိဳ႕နယ္တစ္ခုစီမွ အစာနမူနာ ၃၀ စီ ေကာက္ယူခဲ့ၿပီး စုစုေပါင္း အစာနမူနာ ၁၅၀ ကို စမ္းသပ္ေလ့လာ ခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။



စမ္းသပ္ရာတြင္ အစာနမူနာမ်ားကို လိုအပ္သလို ျပင္ဆင္ကာ ပိုးေမြးျမဴျခင္းနည္းျဖင့္ စမ္းသပ္ခဲ့ျခင္းျဖစ္ၿပီး ပိုးအစုအေ၀း၏ ၀ိေသသလကၡဏာ၊ ေဆးအေရာင္စြဲမႈ၊ အထူးစမ္းသပ္ခ်က္ႏွင့္ ဇီ၀ဓါတု နည္းပညာမ်ားကို အသံုးျပဳ၍ ေပါက္ဖြားလာေသာ ပိုးမ်ားကို အမွတ္အသား သတ္မွတ္ခဲ့ေၾကာင္းႏွင့္ ယင္းပိုးမ်ားတြင္ ပဋိဇီ၀ေဆး တိုးမတိုး၊ အဆိပ္ထုတ္မထုတ္ကို လည္းေကာင္း သက္ဆုိင္ရာ နည္းလမ္းမ်ားျဖင့္ စမ္းသပ္ခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။

အစာနမူနာ ၁၅၀ အနက္ ၅၂ ခု (၃၄ ဒသမ ၆၆ ရာခိုင္ႏႈန္း)တြင္ အူလမ္းေၾကာင္း ေရာဂါျဖစ္ေစေသာ စတက္ဖိုင္လိုေကာကပ္ ေအာရိယပ္ပိုးႏွင့္ ၀မ္းေလွ်ာေစတတ္ေသာ ဘက္ဆီးလက္ဆီးရီးယပ္ ပိုးမ်ားကို ေတြ႕ရွိခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။

အူလမ္းေၾကာင္း ေရာဂါျဖစ္ေစေသာ စတက္ဖိုင္လိုေကာကပ္ ေအာရိယပ္ပိုးကို အစာနမူနာ ၃၂ ခုျဖစ္သည့္ ပူတင္းသံုးခု၊ ဆင္းဒ၀စ္ခုနစ္ခု၊ ၾကက္အူေခ်ာင္း ၂၀ႏွင့္ ေပါင္မုန္႔ေထာပတ္သုတ္ ၂ ခုတြင္ ေတြ႕ရွိခဲ့ရေၾကာင္းႏွင့္ ၀မ္းေလွ်ာေစတတ္ေသာ ဘက္ဆီးလက္ ဆီးရီးယပ္ပိုးမ်ားကို နမူနာ ၂၀ ခုျဖစ္သည့္ မၾကာခဏ ျပန္ေႏႊးေနသည့္ ထမင္းေၾကာ္ ၁၇ခုႏွင့္ ေရခဲမုန္႔ သံုးခုတို႔တြင္ ေတြ႔ရွိခဲ့ရေၾကာင္း သိရသည္။

ထို႔ျပင္ အူလမ္းေၾကာင္းေရာဂါ ျဖစ္ေစေသာ စတက္ဖိုင္လိုေကာကပ္ ေအာရိယပ္ပိုးမွ ထြက္ရွိသည့္ စတက္ဖိုင္လိုကယ္ အူလမ္းေၾကာင္းအဆိပ္ ဘီအမ်ဳိးအစားကို နမူနာ ၂၃ ခုတြင္ လည္းေကာင္း၊ ၀မ္းေလွ်ာ ေစတတ္ေသာ ဘက္ဆီးလက္ဆီးရီးယပ္ ပိုးမွထြက္ရွိသည့္ ဘက္ဆီးလက္ ဆီးရီးယပ္ အူလမ္းေၾကာင္း အဆိပ္ကို နမူနာ ၁၄ ခု၌ ေတြ႔ရွိခဲ့ရေၾကာင္း သိရသည္။

အေရးေပၚ ေဆးကုသမႈ လုပ္ငန္းမ်ားတြင္ အစာအဆိပ္သင့္ျခင္းသည္ တစ္ခုအပါအ၀င္ျဖစ္ၿပီး အစာတစ္ခုကို စတင္သည့္ လယ္ယာေမြးျမဴေရးျခံမွ စားသံုးသည့္ ေနရာအထိ ၾကားကာလ တစ္ေလွ်ာက္၌ သန္႔ရွင္းမႈ အားနည္းျခင္း အပါအ၀င္ အစားအစာ ေဘးအႏၲရာယ္ ကင္းေ၀းေရးဆုိင္ရာ အသိပညာမ်ား သိရွိမႈ အားနည္းျခင္းေၾကာင့္ အစာအဆိပ္သင့္ျခင္း ျဖစ္ေစတတ္ေၾကာင္းႏွင့္ အစားျပင္ဆင္သူ၊ ကိုင္တြယ္သူ၊ ေရာင္းခ်သူႏွင့္ စားသံုးသူမ်ားကို က်န္းမာေရး ပညာေပးရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း က်န္းမာေရး ပညာရွင္မ်ားက ဆိုသည္။

Eleven Media Group

(ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ လူစည္ကားရာ ေနရာ၌ ဖြင့္လွစ္ေရာင္းခ်ေနသည့္ လမ္းေဘးေစ်းဆိုင္ တစ္ဆိုင္အား ေတြ႕ရစဥ္ (ဓာတ္ပံု-ထြယ္ဆန္ေအာင္))

0 comments:

Post a Comment