23.11.13

ဗိုက္ဆာတဲ့အခ်ိန္ စားရတဲ့အစားအစာဆိုရင္ေတာ့ တစ္သက္မေမ့ေလာက္တဲ့ အစားအေသာက္ျဖစ္မွာဆိုတဲ့ သီရိေဆြ

- အခ်က္အျပဳတ္ကို ဘယ္အရြယ္ေလာက္ကတည္းက စၿပီးေတာ့၀ါသနာပါခဲ့ပါသလဲ။
• အခ်က္အျပဳတ္ကိုေတာ့ ငယ္ငယ္ေလးတည္းက ၀ါသနာပါခဲ့တာပါ။



- အခု ငါးထမင္းနယ္ဟင္းပဲြေလးကို ပရိသတ္ကိုခ်က္ျပဳတ္ျပဖို႔ စီစဥ္ျဖစ္သြားပံုေလးကို
လည္းေျပာျပေပးပါဦး။
• သီရိတို႔ အဘိုးေတြ၊ အဘြားေတြ၊ အမ်ိဳးေတြအကုန္လံုးက အင္းသူ၊
အင္းသားေတြဆိုေတာ့ ဒီရွမ္းစာေတြနဲ႔ မစိမ္းပါဘူး။ အိမ္မွာလည္း
အၿမဲခ်က္ျပဳတ္ေနတာဆိုေတာ့ ဒီ ဟင္းပဲြေလးကို စီစဥ္ျဖစ္သြားတာပါ။
ေနာက္ အခုဓာတ္ပံု႐ိုက္တဲ့ ရွမ္း႐ိုးရာစားေသာက္ဆိုင္မွာလည္း
သီရိစားျဖစ္တဲ့ ဟင္းပဲြေလးျဖစ္လို႔ပါ။

- ဘ၀မွာ ပထမဆံုး စခ်က္ျဖစ္တဲ့ ဟင္းပဲြေလးကိုမွတ္မိေသးရင္ ေျပာျပေပးပါဦး။
• ပထမဆံုးစၿပီးခ်က္ျဖစ္တာက ကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္ပါ။

- အဲဒီ့ဟင္းပဲြရဲ႕ အရသာကေရာဘယ္လိုရွိသလဲ။
• အရသာကေတာ့ မမွတ္မိေတာ့ပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ စိတ္ေက်နပ္ၿပီး
စားေကာင္းတယ္လို႔ေတာ့ထင္ပါတယ္။

- သီရိေဆြခ်က္တဲ့ဟင္းကိုစားၿပီး ပထမဆံုး ခ်ီးမြမ္းခံရတုန္းက ခံစားခ်က္ကေရာ။
•အိမ္ကလူေတြကေတာ့ ေျမႇာက္ေပးတာေပါ့။ မ်ားမ်ားစားခ်င္တယ္။
လက္ရာေကာင္းတယ္ဆိုရင္ ပိုၿပီးေတာ့ခ်က္ခ်င္လာတယ္။

- ညီမခ်က္တဲ့လက္ရာေတြထဲမွာ ဘယ္ဟင္းပဲြကို လူႀကိဳက္မ်ားလဲ။
• ညီမခ်က္တဲ့အထဲမွာဆိုရင္ေတာ့ သူငယ္ခ်င္းမိတ္ေဆြေတြ၊ မိသားစုေတြကို ခဏ၊
ခဏ ခ်က္ေပးရတာကေတာ့ ၾကက္ခ်ဥ္စပ္ေဟာ့ေပါ့ပါ။ အဲဒါကေတာ့ ခဏ၊ ခဏ
ခ်က္ေကြၽးျဖစ္ပါတယ္။

- အခ်က္အျပဳတ္ကိုေရာ ဘယ္သူေတြဆီက သင္ယူခဲ့လဲ။
• ၾကံဳရင္၊ ၾကံဳသလိုပါပဲ။ အိမ္မွာကေတာ့ အေဒၚေတြခ်က္တယ္။
အဘြားေတြခ်က္တယ္ဆိုေတာ့ တျဖည္းျဖည္းခ်င္းစီ သင္ရတာေပါ့။
အဓိကေတာ့ အေဒၚေတြဆီက သင္ျဖစ္တာမ်ားပါတယ္။

- ငယ္ငယ္တုန္းကႀကိဳက္ၿပီး အခုမႀကိဳက္တဲ့ အစားအစာ၊ ဒါမွမဟုတ္
ငယ္ငယ္တုန္းက မႀကိဳက္ဘဲ အခုမွႀကိဳက္တဲ့ အစားအစာေရာရွိလား။
• ငယ္ငယ္တုန္းကႀကိဳက္ၿပီး အခုသိပ္မစားျဖစ္ေတာ့တာဆိုရင္ေတ
ဒံေပါက္ပါ။ ငယ္ငယ္ကမႀကိဳက္ဘဲ အခုမွႀကိဳက္တာဆိုရင္ေတာ့
င႐ုတ္သီးေထာင္းပါ။

- ငယ္ငယ္က အစားအေသာက္နဲ႔ပတ္သက္ၿပီး အမွတ္တရအျဖစ္အပ်က္ေလးေတြရွိရင္
ေျပာျပေပးပါဦး။ ဥပမာ-တခ်ိဳ႕ သၾကားလံုးမ်ဳိမိတာတို႔၊ ေက်ာင္းမွာ မုန္႔ခိုးစားလို႔
အ႐ိုက္ခံရတာတို႔၊ ဟင္းခိုးစားတာတို႔ေပါ့။
• ေက်ာင္းတက္တုန္းကေတာ့ သီရိက အိမ္ထမင္း၊ အိမ္ဟင္းကိုႀကိဳက္ေတာ့
ေက်ာင္းသြားရင္ အၿမဲတမ္း အိမ္ကထမင္းပဲစားျဖစ္တာမ်ားတယ္။
ထမင္းခ်ိဳင့္ မပါတဲ့ေန႔မွဘဲ ေက်ာင္းက၀ယ္စားျဖစ္တာမ်ားပါတယ္။
တစ္ေခါက္ အိမ္က ထမင္းခ်ိဳင္မပါလို႔ ေက်ာင္းကထမင္းသုပ္ဆိုင္မွာ
၀ယ္စားဖို႔တန္းစီေနတာ ကိုယ့္လက္ထဲလည္း ထမင္းသုပ္ေရာက္ေရာ
မုန္႔စားဆင္းခ်ိန္ကုန္သြားလို႔ မစားလိုက္မိတာကေတာ့ အမွတ္တရပါပဲ။
အဲဒီ့ထမင္းသုပ္ဆိုင္ကလည္း ဒဂံု(၁)မွာ အရမ္းနာမည္ႀကီးတယ္။

- သီရိေဆြရဲ႕ တစ္ေန႔တာစားေသာက္မႈပံုစံေလးကို ေျပာျပေပးပါဦး။
• မနက္စာကိုေတာ့ မနက္ ၁၀ နာရီမတိုင္ခင္ စားျဖစ္ပါတယ္။
အဓိက ရွမ္းေခါက္ဆဲြစားျဖစ္တယ္။ ေနာက္ တစ္ပတ္မွာ ၂ ရက္ေလာက္ေတာ့
မုန္႔ဟင္းခါးစားျဖစ္တယ္။ ေန႔လယ္စာကိုေတာ့ ၁၂ နာရီနဲ႔ ၂ နာရီၾကားထဲမွာ
စားျဖစ္ပါတယ္။ဘာေတြနဲ႔စားလည္းဆိုရင္ အိမ္မွာက်ေတာ့
ရွမ္းစာခ်က္တာမ်ားေတာ့ ရွမ္းဟင္း၊ အင္းဟင္းေတြ စားျဖစ္တာမ်ားပါတယ္။

- ညစာကိုေရာ အိမ္မွာစားျဖစ္တာမ်ားလား။
• ညစာကေတာ့ မ်ားေသာအားျဖင့္ အျပင္မွာစားျဖစ္တာမ်ားတယ္။
အိမ္မွာစားျဖစ္တာနည္းပါတယ္။

- ညစာစားၿပီးရင္ေရာ အခ်ိဳတည္းျဖစ္လား။
• ညီမက အခ်ိဳေတြသိပ္မႀကိဳက္ေတာ့ အသီးအႏွံေလာက္ပဲ
နည္းနည္းစားျဖစ္ပါတယ္။

- စားေသာက္ဆိုင္နဲ႔ အိမ္မွာဆိုရင္ ဘယ္မွာပိုစားခ်င္ပါသလဲ။
• ညီမကေတာ့ အိမ္ထမင္း၊ အိမ္ဟင္း ပိုႀကိဳက္တဲ့အတြက္
အိမ္မွာပဲစားခ်င္ပါတယ္။

- သီရိေဆြတို႔အိမ္မွာ ဘယ္လိုဟာေတြ အဓိကခ်က္ျဖစ္လဲ။
• အိမ္မွာကေတာ့ မ်ားေသာအားျဖင့္၊ ပဲပုပ္ထည့္ခ်က္တယ္။
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ထည့္ခ်က္တယ္။ ျမန္မာဟင္းေတြလည္း ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္။

- သီရိေဆြ စားဖူးသမွ်အစားအစာေတြထဲမွာ
တစ္သက္မေမ့ေလာက္ေအာင္ျဖစ္တဲ့ အစားေသာက္မ်ိဳးေရာရွိလား။
• ဗိုက္ဆာတဲ့အခ်ိန္စားရတဲ့ အစားအစာဆိုရင္ေတာ့
တစ္သက္မေမ့ေလာက္တဲ့ အစားအေသာက္ျဖစ္မွာပါ။
ဒါေပမယ့္ လြန္ခဲ့တဲ့တစ္ေခါက္ ဥေရာပႏိုင္ငံေတြ သြားလည္တုန္းက
ဗင္းစ္နစ္ဆိုတဲ့ ၿမိဳ႕ေလးက The Friend ဆိုတဲ့ စားေသာက္ဆိုင္ေလးမွာ
European အစာေလးကို ေကာင္းေကာင္းေလးစားခဲ့ရတယ္။
အဲဒီဟာေလးက ေစ်းလည္းသိပ္ႀကီးတာလည္း မဟုတ္ပါဘူး။
ဒါေပမယ့္ အဲ့ဒါကိုစားၿပီးတဲ့အခ်ိန္မွာ European စာေတြကို
အရမ္းၿငီးေငြ႕ေနတဲ့အခ်ိန္မွာေတာင္ ထပ္ထပ္ၿပီးစားခ်င္မိေနတဲ့
စိတ္ေလးျဖစ္မိတယ္။

- ဒါဆိုရင္ အေမခ်က္တဲ့ဟင္းေတြထဲမွာ ဘယ္ဟင္းကိုအႀကိဳက္ဆံုးလဲ။
• အိမ္ကဆိုရင္ေတာ့ ၀က္သားနဲ႔ ပုန္းရည္ႀကီးရယ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္နဲ႔
ခ်က္ထားတဲ့ဟင္းပါ။ အဲဒီဟင္းဆိုရင္ေတာ့ ညီမ ဘယ္အခ်ိန္ခံတြင္းပ်က္ပ်က္
စားလိုက္ရင္ ခံတြင္းၿမိန္ေစပါတယ္။

- သီရိေဆြစားဖူးသမွ်ထဲမွာ ထူးထူးဆန္းဆန္းျဖစ္တဲ့
အစားအေသာက္မ်ိဳးေရာရွိလား။ ဥပမာ တခ်ဳိ႕ဆိုရင္
အေကာင္အရွင္ေတြဘာေတြ စားတာမ်ိဳးေပါ့။
• အဲဒီလို ထူးထူးဆန္းဆန္း အစားေသာက္ေတြကိုေတာ့
ညီမမစားတတ္ဘူး။ စမ္းၿပီးေတာ့လည္း မစားၾကည့္မိဘူး။

- ႏိုင္ငံတကာက အစားအေသာက္ေတြမွာဆိုရင္ ဘယ္ႏိုင္ငံက
ဘယ္အစားေသာက္ကို စားျဖစ္တာမ်ားလဲ။
• ႏိုင္ငံတကာအစားေသာက္မွာဆိုရင္ ျပင္သစ္စာကို ႀကိဳက္ပါတယ္။

- ႏိုင္ငံျခားကိုေရာက္ေနတဲ့အခ်ိန္မွာ ကိုယ့္ႏိုင္ငံက
ဘယ္အစာအစားကို လြမ္းဆြတ္တမ္းတမိပါသလဲ။
• ျပည္ပေရာက္ရင္ေတာ့ ဘယ္ေလာက္ပဲ သူတို႔ႏိုင္ငံ
အစားအေသာက္စားစား ေလး၊ ငါး၊ ေျခာက္ရက္ေလာက္ဆိုရင္ေတာ့
မေနႏိုင္ေတာ့ဘူး။ မီးဖိုေခ်ာင္ထဲ၀င္ၿပီးေတာ့ ျမန္မာထမင္းဟင္း၊
တစ္မ်ိဳးမဟုတ္တစ္မ်ိဳးေတာ့ လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီအခ်ိန္က်ရင္
ဒီက ၀က္သားနဲ႔ပုန္းရည္ႀကီးဟင္းကိုေတာ့ သတိရမိပါတယ္။

- ဘ၀မွာ အမွတ္တရျဖစ္မယ့္ အစားအစာရွိလား။ ဥပမာ
အဲဒီအစားအစာကိုစားလိုက္ရင္ တစ္ေနရာရာ၊
တစ္ေယာက္ေယာက္ စသျဖင့္ အမွတ္တရျဖစ္မယ့္ အစားအစာမ်ိဳးေပါ့။
• အိမ္မွာ ဘယ္အခ်ိန္ပဲျဖစ္ျဖစ္၊ ရွမ္းဟင္းထုပ္တို႔၊ ငါးထမင္းနယ္တို႔
အစားအစာမ်ဳိးစားရင္ေတာ့ ဆံုးသြားတဲ့အဘြားကို သတိရမိပါတယ္။

- သီရိေဆြအႀကိဳက္ဆံုး အသီးအႏွံ၊ အရြက္၊ အသား၊ ငါးေတြကို
ေျပာျပေပးပါဦး။
• အသီးအႏွံထဲမွာဆိုရင္ေတာ့ ေတာင္ႀကီးက ဖ႐ံုသီးႏုႏုေလးေတြကို
ႀကိဳက္ပါတယ္။ အရြက္ထဲမွာဆိုရင္ ေဂၚရခါးညြန္႔၊
သားငါးေတြထဲမွာဆိုရင္ေတာ့ ၾကက္သားစားျဖစ္တာမ်ားပါတယ္။

- ညီမနဲ႔ မတည့္တဲ့အစားအစာတို႔ မႀကိဳက္တဲ့ အစားအစာတို႔ေရာရွိလား။
• အစားအေသာက္ထဲမွာေတာ့ ညီမနဲ႔မတည့္တာမရွိပါဘူး။

- အစားအေသာက္တစ္ခုခုကိုစားေနတုန္း အဲဒီထဲမွာ
ရြံစရာေတြဘာေတြေတြ႕ရင္ ဘယ္လိုေနလဲ။
အစားေသာက္စားေနရင္ ရြံစရာေျပာရင္ေရာ ရြံတတ္လား။
• ရြံစရာေတြကုိေတာ့ ေတြ႕ဖူးပါတယ္။ အဲဒီက်ရင္ေတာ့
ျပန္ျပင္ခိုင္းလိုက္ပါတယ္။ အဲဒီလိုမ်ဳိးဆိုရင္ေတာ့ရြံပါတယ္။

- ကိုယ္ကစားေသာက္ေနတုန္း ေဘးနားမွာ သူငယ္ခ်င္းေတြက
ရြံစရာေတြဘာေတြ ေျပာေနရင္ေရာ။
• အဲဒီလိုမ်ဳိး ေနာက္ေျပာင္တာကေတာ့ ျပႆနာသိပ္မရွိပါဘူး။
အစားအေသာက္ထဲမွာ ဆံပင္ေမြးတို႔၊ အေကာင္ေလးေတြ
ပါလာရင္ေတာ့ ျပန္ျပင္ခိုင္းပါတယ္။ ျပင္ခိုင္းလို႔ အဆင္မေျပရင္ေတာ့
မစားေတာ့ပါဘူး။

- အစားအေသာက္က ႏိုင္ငံတစ္ႏိုင္ငံ လူမ်ိဳးတစ္မ်ိဳးရဲ႕
ယဥ္ေက်းမႈကို ေဖာ္ေဆာင္ႏိုင္တယ္လို႔ ထင္ျမင္မိပါသလား။
• ဟုတ္ကဲ့ ထင္ပါတယ္။ တိုင္းျပည္တိုင္း၊ လူမ်ိဳးတိုင္းမွာေတာ့
ကိုယ့္လူမ်ဳိးအစားအစာ၊ အခ်က္အျပဳတ္နဲ႔ မိသားစုကို
Care လုပ္တဲ့နည္းလမ္းေတြက တစ္ေယာက္နဲ႔တစ္ေယာက္ မတူပါဘူး။
အဲဒီကေနၿပီးေတာ့မွ မိသားစု၊ အဆင့္အတန္းအေနအထားေတြကို
အကဲခတ္ႏိုင္ပါတယ္။ ညီမကေတာ့ ကိုယ့္ႏိုင္ငံရဲ႕ အစားစာေတြကို
တန္ဖိုးထားပါတယ္။ ညီမကိုုယ္တိုင္လည္း ဘယ္ႏိုင္ငံေရာက္ေရာက္
အသံုးေဆာင္ပစၥည္း ၀ယ္ျဖစ္တာထက္ ဟင္းခ်က္တဲ့ပစၥည္းေတြ
၀ယ္ျဖစ္တာမ်ားပါတယ္။ ေနာက္ သူတို႔ႏိုင္ငံေဒသရဲ႕ ေကာင္းတဲ့
႐ိုးရာအစားေသာက္ေတြကို လိုက္စားျဖစ္တာမ်ားပါတယ္။
၀ါသနာလည္း ပါပါတယ္။

- အခု သီရိေဆြလုပ္ျပတဲ့ ငါးထမင္းနယ္ကို လိုက္လုပ္စားမယ့္
ပရိသတ္ေတြအတြက္ အမွတ္တရ စကားလက္ေဆာင္ေလးကို
ေျပာျပေပးပါဦး။
• အခုလုပ္ျပတဲ့ ငါးထမင္းနယ္ကေတာ့ ရွမ္း႐ိုးရာစား
ေသာက္ဆိုင္က နည္းအတိုင္းလုပ္ထားတာပါ။ ညီမတို႔အိမ္မွာလည္း
ဒီငါးထမင္းနယ္ကိုေတာ့ အၿမဲတမ္းလုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။
ဒီငါးထမင္းနယ္ေလးကို လုိက္လုပ္စားၾကည့္ရင္လည္း
သိပ္ခက္ခက္ခဲခဲမဟုတ္ပါဘူး။ လြယ္ကူပါတယ္။ အရသာလည္း
ရွိပါတယ္။ ေနာက္ ရွမ္း႐ိုးရာအစားအစာေလးကိုလည္း
စမ္းသပ္ၿပီး စားသံုးၾကည့္ပါလို႔ ေျပာခ်င္ပါတယ္။

.............................
အာဂေမးျမန္းသည္
.............................
FOOD MAGAZINE

0 comments:

Post a Comment