24.6.13

ဘီယာနဲ႔ကင္ဆာ

ဘီယာကို တစ္ႏွစ္အတြင္းမွာ ႏွစ္ပိုင့္(pints)ထက္ ပိုေသာက္ခဲ့မယ္ ဆိုရင္ ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း ျမင့္ တက္လာတယ္ဆိုတာကို သိပၸံပညာ ရွင္ေတြက အတည္ျပဳေပးခဲ့ပါတယ္။ ယမကာေၾကာင့္က်န္းမာေရးထိခိုက္ မႈ ေလ့လာေရးအဖြဲ႕ ဥကၠဌပါေမာကၡ Dr.Sir Ian Gilmore က"အဂၤလန္ ႏိုင္ငံမွာ အစိုးရက တစ္ေန႔ကို ဝိုင္ တစ္ဖန္ခြက္ေသာက္သံုးသင့္တယ္လို႔ ေျပာထားေပမယ့္ ယမကာေသာက္ သံုးတဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြမွာ ရင္သား ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း ျမင့္တက္လာ ေနပါတယ္" လို႔ေျပာၾကားထားပါ တယ္။

ယမကာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးထိ ခိုက္မႈ ေလ့လာေရးအဖြဲ႕ဟာ ဥေရာပ ေကာ္မရွင္ရဲ႕ ရန္ပံုေငြနဲ႔လည္ပတ္ေန ၿပီး ကမၻာတစ္ဝန္းက တကၠသိုလ္ ေပါင္း၃၀ေက်ာ္နဲ႔ ေလ့လာမႈအဖြဲ႕ ေတြနဲ႔ ခ်ိတ္ဆက္ထားပါတယ္။ ဘီ ယာကို တစ္ႏွစ္အတြင္းမွာ ႏွစ္ပိုင့္ထက္ ေလွ်ာ့ေသာက္ခဲ့မယ္ဆိုရင္ ကင္ဆာ ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေခ် အဆ ၆၀ဝ ကာကြယ္ ႏိုင္တယ္လို႔ နယူးကာဆယ္တကၠသိုလ္ က သုေတသီပါေမာကၡ Dr.Peter Anderson က ေျပာၾကားထားပါတယ္။

အီသေနာ၊ အဆီတယ္ဒီဟိုက္၊ အဆိပ္ဓာတ္(toxins)ေတြနဲ႔ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစတဲ့ carcinogens ေတြဟာ အယ္လ္ကိုေဟာထဲမွာ ပါဝင္ေနတဲ့အ တြက္ ေန႔စဥ္ေသာက္သံုးသင့္တဲ့ ပမာဏ ထက္ ပိုမေသာက္သင့္ပါဘူး။ ႏွစ္စဥ္ ၿဗိတိန္ႏိုင္ငံသား ၄၅၀ဝဦး ထက္ မနည္းဟာ အယ္လ္ကိုေဟာနဲ႔ ဆက္ စပ္ေနတဲ့ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ အသည္း ကင္ဆာ၊ အစာေရမ်ိဳကင္ဆာ၊ ရင္သား ကင္ဆာေတြေၾကာင့္ ေသဆံုးေနရ ေၾကာင္း အခုသုေတသနမွာ ေဖာ္ျပ ထားပါတယ္။
 
Ref: Health Updates Journal

0 comments:

Post a Comment