10.10.13

အာလူးစိမ္းကိုသတိရွိပါ။

ဒါကေတာ့အားလူးေတြမွာရံဖန္ရံခါေတြ ့ရတတ္တဲ့
အစိမ္းေရာင္သန္းေနတဲ့ အပိုင္းေတြကိုဆိုလိုတာပဲျဖစ္ပါတယ္။
ဘာလို ့လဲဆိုေတာ့ဒီအစိမ္းေရာင္ျဖစ္ေနရတာလဲဆိုတာကေတာ့ 
ေနမွရတဲ့အစိမ္းေရာင္ဓါတ္ေပးတဲ့ကလိုရိုဖီးလ္ေၾကာင့္
ပဲျဖစ္ပါတယ္။ကိုလိုရိုဖီးလ္ကေတာ့ လူေတြကိုဒုကၡ
မေပးေပမယ့္ကိုလိုရိုဖီးလ္ေၾကာင့္စိမ္းေနတဲ့အပိုင္းမွာပါတဲ့ Solanineကေတာ့့လူေတြကိုေဘးျဖစ္ေစပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္ဒီစိမ္းေနတဲ့ေနရာေတြမွာ ကၽြႏ္ုပ္တို ့က်န္းမာေရးကိုဒုကၡေပးမယ့္Solanine
 ပါ၀င္တာေၾကာင့္ အကယ္၍သာအာလူးေတြမွာအစိမ္းေရာင္အပိုင္းေလးေတြ
ပါရင္ျဖတ္ထုတ္လိုက္သင့္ပါတယ္။ဒီSolanine ပါ၀င္တဲ့အာလူးစိမ္းကိုမျဖတ္
ထုတ္ပဲစားမိမယ္ဆိုရင္ေတာ့ကိုယ္လက္မအီမသာျဖစ္ျပီးပ်ိဳ ့အန္ျခင္း၊ေခါင္းကိုက္ျခင္း၊၀မ္းေလ်ာျခင္း
စတဲ့လကၡဏာေတြအျပင္ အစာေခ်စနစ္ကိုထိခိုင္ေစႏိုင္မွာျဖစ္ပါတယ္။

Nebraska-Lincon တကၠသိုလ္မွပညာရွင္ Alexander Pavlista ရဲ့ေျပာၾကားခ်က္အရ ေပါင္ 100အေလးခ်ိန္ရွိလူတစ္ဦးသာ16ေအာင္စအေလးခ်ိန္ရွိ အာလူးစိမ္းေတြကိုစားလိုက္မယ္ဆိုရင္
ခ်က္ခ်င္းလဲက်ျပီး ဖ်ားနာေစႏိုင္ပါတယ္လို ့ေျပာၾကားထားပါတယ္။

ဒါ့ေၾကာင့္ဒီအာလူးစိမ္းေတြကို Super Market ေတြ၊ေစ်းေတြကိုပို ့မယ္ဆိုရင္ ေအးျပီးေမွာင္ေသာ
အခန္းတြင္းမွာသိုေလွာင္ေစျပီးဒီအာလူးစိမ္းေတြမွာပါတဲ့Solanineတြကိုဖယ္ရွားပစ္ႏိုင္ပါတယ္။
ဒါ့မွမဟုတ္အိမ္မွာစားဖို ့ခ်က္ျပဳတ္ေတာ့မွေတြ ့တယ္ဆိုရင္ေတာ့စိမ္းေနတဲ့
ေနရာေလးကိုလွီးထုတ္ျပီးမိမိလိုသလိုအႏၱရာယ္ကင္းကင္းစားသံုးႏိုင္ပါတယ္။

ZK(ကေနာင္)
Scientist Myanmar

0 comments:

Post a Comment